Baška, Galerija Zvonimir

When
June 26, 2021 12:00 am
July 28, 2021 12:00 am
Where
Baška, Galerija Zvonimir

Stvaralaštvo Josipa Resteka određeno je vremenskim okvirom ali i geografskim kontekstom u kojemu je rođen, gdje je živio i radio. Njegova je umjetnost odraz proživljenog iskustva, impresija izazvanih neposrednim opažanjem prirode, situacija, predmeta. Viđeno i doživljeno bilježi na osebujan način stvarajući osobit i prepoznatljiv vizualni izričaj. U pet plodonosnih desetljeća umjetničkog djelovanja ostvario je opus u kojemu se redaju zaokružene likovne cjeline, a karakterizira ih izražena individualnost koju je teško svrstati u okvire vizualne produkcije njegovih suvremenika. Iako je Restek realizirao zanimljiva slikarska ostvarenja, eksperimentiranje grafičkim tehnikama od osobita je značaja u njegovu radu.
Izložba na kojoj izlažemo dvadesetak slika i grafika iz autorove obiteljske ostavštine koja broji više stotina radova, tek je mali podsjetnik na Restekovu prisutnost u hrvatskoj novijoj modernoj umjetnosti. Odabrana su djela iz različitih faza stvaralaštva: slike iz vremena Restekovih intenzivnih putovanja u europska kulturna središta, radovi inspirirani folklornom tematikom, grafike u kojima se naziru tragovi inovacija u tehnici, a koje pokazuju naznake alternativnog krajolika. Izložene slike morskih motiva nastale tijekom umjetnikova boravka u primorju, po likovnoj kvaliteti ne spadaju u vrh autorove produkcije ali imaju važno emotivno mjesto u njegovu radu.
U likovnoj ostavštini Josipa Resteka zanimljivost predstavljaju figurativni radovi iz pedesetih godina. Sadržajno su vezani uz ljudski lik, pojedinačne dječje figure ili skupine djece prikazane u igri. Formalno gledajući riječ je o kompozicijama intenzivnog kolorita, oblicima svedenima na osnovne forme, bez inzistiranja na detalju ili vjernom oponašanju motiva. Djeluju pomalo naivno, poput neartikuliranog dječjeg crteža, na tragu art bruta… Zanimljivo je spomenuti da su ovi radovi nastali u vrijeme kada Restek puno putuje, obilazi izložbe, često boravi u Parizu, upoznaje tamošnju likovnu produkciju, intenzivno se druži sa suvremenicima, umjetnicima koji ga uvode u pariški svijet umjetnosti. Teško je sa sigurnošću reći koja je provenijencija tih radova, ali je tema intrigantna tim više što istovremene slike i grafike inspirirane narodnom i folklornom tradicijom predstavljaju slična likovna rješenja.
Umjetnikova ostvarenja u grafičkim tehnikama dubokog, visokog i plošnog tiska u više su navrata valorizirana, predstavljena na retrospektivnim i studijskim izložbama zahvaljujući kojima je Restek dobio zasluženo mjesto u nacionalnoj grafičkoj produkciji. Za ovu priliku odabrano je nekoliko apstraktnih motiva, primjera alternativnog pejzaža inspiriranog pojedinačnim oblikom iz prirode ili pak slikama svemirskog prostranstva.
Manje poznata crtica Restekove likovnosti je ona koja govori o njegovom stvaralaštvu u otočkom okružju: slike primorskih motiva koje bilježi u više ili manje realističkoj maniri. U podneblju bremenitom bojom, svjetlom, specifičnom atmosferom i načinom življenja akumuliraju se impresije koje se manifestiraju u izvedenicama naslikanih krajobraza i u različitim se oblicima ocrtavaju u nebrojenim autorovim vizualnim rješenjima.

Vilma Bartolić

Josip Restek – Galerija Zvonimir.pdf